خيريه (Charity) به عنوان یک مفهوم داوطلبانه و بشر دوستي، به تضمين اجتماعي واقعي براي ايجاد و بر برپايي جمعيت‌­هاي فراگير و انعطاف­‌پذير كمك مي‌كند. این مفهوم که ذاتأ فرآیندی اجتماعی است مي‌تواند بد‌ترين اثرات بحران‌هاي بشردوستانه را كاهش دهد و خدمات عمومي را در زمينه مراقبت‌هاي بهداشتي، آموزش، مسكن، حمايت از كودكان و حفظ محیط ­زیست تكميل كند. مفهوم خیریه پس از اجرایی شدن در سطح جامعه به پيشرفت فرهنگ، علم، ورزش و حفاظت از ميراث فرهنگي و طبيعي كمك مي‌كند، حقوق افراد محروم و بدون هيچ امتيازي را ترويج می‌­نماید و پيام بشر دوستي را در شرايط رویارویی با بحران و کمبودها گسترش مي‌دهد. 

با توجه به اهمیت موضوع خیریه، پنجم سپتامر هر سال (14 ام شهریور ماه) به مناسبت سالگرد فوت "مادر ترزا" از کلکته به عنوان "روز جهانی خیریه" نام­‌گذاری شده است. اين فرد خيّر که موفق به دریافت جایزه صلح نوبل در سال 1979 شده بود، طی دوران زندگی خود فعاليت‌هاي بسیاری را براي مبارزه و غلبه بر فقر و تنگ‌دستي انجام داد و امروز در جوامع بشری سمبل قابل احترامی از امور خیرخواهانه می‌­باشد.

تاریخچه سازمان‌­های خیریه در جهان و ایران

تا اواسط قرن 18 میلادی، موسسات خیریه عمدتأ مبتنی بر اعتقادات مذهبی و کمک‌های اشخاص ثروتمند افراد نیازمند و فقیر به وجود می‌آمد. در دین اسلام و مسیحیت از ابتدا به انجام امور خیر توصیه شده است. همچنین در هندوئیسم و بودائیسم نیز این موضوع سابقه‌ای طولانی دارد. در قرون وسطی، مکان­‌هایی برای اقامت و رسیدگی به افراد نیازمند و تنگ‌دست در سراسر اروپا به وجود آمد؛ اتلستن پادشاه انگلستان که بین سال‌های 924 تا 939 حکومت می‌کرد، نخستین کسی بود که این مکان را به وجود آورد. در عصر روشنگری، فعالیت‌‌های خیرخواهانه و بشردوستانه میان انجمن‌های داوطلبانه و خیرخواهانه، به یک عمل فرهنگی فراگیر تبدیل شد. 

جوامع مختلف و انجمن نجیب­‌زادگان، شکوفایی را در انگلستان شروع کردند و افراد ثروتمند نسبت به افراد محروم رفتار نیکوکارانه‌ای داشتند. جوناس هانوی یکی دیگر از شخصیت‌­های برجسته عصر روشنگری است که انجمنی را در سال 1756 به عنوان اولین موسسه خیریه نظامی تأسیس نمود و برای استخدام سربازان نیروی دریایی تا سال 1763 بیش از 10 هزار نفر را استخدام کرد. توماس رابرت مالتوس اقتصاددان سیاسی، یکی دیگر از شخصیت‌­هایی بود که اوایل قرن هجدهم از ناتوانی در زمینه‌های اقتصادی و رسیدگی به افراد تنگ‌دست همواره انتقاد می‌کرد و پیشنهاد داد که خیریه را باید به‌طور کامل به بخش خصوصی واگذار کرد.انجمن کارگری‌ که توسط شفتس بری در انگلستان در سال 1830 رهبری می‌شد، با هدف بهبود شرایط طبقه کارگر شکل گرفته بود. 

اکتاویا هیل و جان راسکین شخصیت‌های برجسته‌ای در توسعه مسکن همگانی طی اواخر قرن هجدهم و اوایل قرن نوزدهم بودند. در طول قرن نوزدهم سازمان‌های خیریه برای کاهش اوضاع وخیم طبقه کارگر در روستاها شکل گرفتند. در قرن بیستم نیز سازمان‌های خیریه بین­ المللی مانند آکسفام تأسیس شدند، همچنین فعالیت سازمان عفو بین الملل گسترش یافت و سازمان‌های بزرگ و چندملیتی دیگری با بودجه‌های بسیار هنگفت به وجود آمدند.

برای مطالعه :

20 نوامبر؛ روز جهانی کودکان بی سرپرست

نمونه‌هایی از کار‌های نیک ایرانیان باستان

ایرانیان در زمان اقوام آریایی به پیروی از كیش و آیین خود به انجام كارهای نیك چون آبادانی و دست‌گیری مستمندان توجه بسیار داشته‌اند و طبعاً دارای موقوفات و نذورات بسیاری برای نگهداری معابد و آتشكده‌های خود بوده‌اند.
پاره‌ای از آن­‌ها در بعضی از شهرهای ایران نظیر یزد و كرمان، هنوز در بین زرتشتیان باقی و دایر است.تاریخ ایران گواه آن است که دست‌­گیری از مستمندان و انجام امور خیریه در دوره‌­های متعددی چون طاهریان، صفاریان و سامانیان، آل بویه، سلجوقیان و ایلخانی و دوره­‌های پس از آن تا شرایط کنونی همواره برقرار بوده است. 

در ایران از زمان­‌های دور اکثریت مدارس و مکتب­خانه­‌ها بر بنیاد موقوفات اداره می­‌گردید. تشکیل نهادهای موقوفی در زمان سلطنت ناصرالدین شاه قاجار بیش از پیش مورد توجه قرار گرفت و پس از پیروزی انقلاب مشروطه تاکنون ادامه‌­دار بوده است .

سازمان­‌های خیریه عمومی و خصوصی

سازمان­ها یا موسسات خیریه (Charitable Organization) نوعی فعالیت یا کسب و کار اجتماعی را دنبال می‌­نمایند که معمولاً نهادی مردمی را شامل می­‌شوند و به طور غیر انتفاعی در جهت رسیدگی به مشکلات مختلف جامعه گام بر می­‌دارند.
این نوع کسب و کار به فعالیت یک موسسه خیریه و یا یک بنیاد مردم‌­نهاد که ممکن است به شکل دولتی و یا خصوصی فعالیت نماید، اشاره می­‌کند. این موسسات عمدتاً به فعالیت­‌های مذهبی، آموزشی و یا سایر فعالیت­‌های مرتبط با منافع عمومی و بشر دوستانه می‌­پردازند. 

قوانین هر موسسه خیریه بسته به این که در چه کشوری فعالیت می‌­کند، ممکن است متفاوت باشد. بنابراین قوانین و مفاد مالیاتی مرتبط با آن‌­ها هم بستگی به قوانین کشوری دارد که در آن فعالیت می‌­کنند. ضوابط واجد شرایط بودن برای یک سازمان یا موسسه در راستای پرداختن به امور خیریه از منطقه یا کشوری به منطقه یا کشور دیگر متفاوت می‌­باشد و الزامات مورد نیاز جهت اخذ مجوز فعالیت­‌های خیریه برای یک موسسه تا حد زیادی بستگی به محل یا موقعیت استقرار و شکل­‌گیری آن دارد. 

هر موسسه خیره می­‌بایست پس از اخذ مجوزهای مقدماتی دقیقاً منطبق با قوانین مالیاتی کشور خود عمل نمایند و حیطه فعالیت آن به طور مشخص، منطبق با مجوز اخذ شده باشد. بر این اساس، موسسات خیریه در دو حالت اقدام به فعالیت‌­های خیرخواهانه و بشردوستانه می­‌نمایند:

موسسات خیریه غیردولتی یا خصوصی (Non-governmental charities organization):

موسساتی هستند که فعالیت­‌های بشر دوستانه خود را به شکل خصوصی به انجام می­‌رسانند. این نوع از موسسات منابع مالی و سرمایه اصلی موردنیاز جهت تحقق اهداف خود را از طریق یک شرکت، خانواده، فرد و یا هر نوع منابع مالی شخصی تأمین می‌­نمایند و در صورت گسترش فعالیت­‌های‌شان به جمع‌آوری کمک­‌های مردمی با اهداف گوناگون و در جهت اجرای کمپین­‌های مختلف خیریه اقدام می‌نمایند.

موسسات خیریه دولتی یا عمومی (Governmental charities organization):

بنیادهای خیریه دولتی معمولاً از طرف دولت حمایت‌­های مالی دریافت می‌کنند و در بسیاری از موارد موسسات خیریه خصوصی و مردم نیز به این بنیادها کمک مالی ارائه می­‌دهند. موسسات خیریه دولتی به دنبال کمک‌­های عمومی هستند و به ارائه خدمات اجتماعی می­‌پردازند. از جمله موسسات خیریه دولتی در دنیا می­‌توان به انجمن سرطان آمریکا، بنیاد کودکان ایدز الیزابت گلاسر و صندوق جهانی حیات وحش اشاره نمود.

تجربه کشورهای بزرگ دنیا در زمینه امور خیریه

براساس گزارشات اخیر بنیاد بین­‌المللی آکسفام (2019) در مجموع حدود 250 هزار بنیاد خیریه در 38 کشور مختلف جهان شناسایی شده است که حدود 72 درصد آن­ها در 25 سال گذشته فعالیت خود را آغاز کرده‌اند. همچنین، گزارشات حاکی از آن است که بیش از 154 هزار نهاد بشر‌ دوستانه در کشورهای اروپایی فعالیت دارند؛ از این رو قاره اروپا بیشترین میزان تمرکز موسسات و نهادهای خیریه را در جهان به خود اختصاص داده است. تجربه این کشورها در زمینه حمایت­‌های مالیاتی از امور خیریه توسط افراد و سازمان‌­ها تا حدودی متفاوت است. در اینجا برخی از کشور‌های بزرگ دنیا که در زمینه حمایت­‌های مالی و امور خیریه فعالیت­‌های گسترده‌­ای دارند مورد ارزیابی قرار گرفته‌­اند .

- آمریکا:

تاريخ انگيزه­‌هاي مالياتي براي امور خيريه به صورت كسر كردن كمك­‌هاي خيريه از ويژگي­‌های با سابقه در ماليات بر درآمد افراد در آمريكا اسـت. ايـن انگيزه اولين بار در سال 1917 پس از شروع ماليات بر درآمد مدرن ايجاد شد. در طی جنگ جهـاني دوم كـه ماليات بـر درآمد شامل سه چهارم جمعيت آمريكا بود، كسورات استاندارد به صورت انتخابي براي مؤديـان برقرارشد. سپس اين قانون به مؤدياني محدود شد كه كسورات مالياتي جزء به جزء را انتخاب مي­‌كردند. 

در قوانين آمريكا سه نوع كسورات براي كمك‌هاي خيريه در سطح فدرال است. اين سه نوع كسورات در زمينه ماليات بر درآمد، ماليات بر املاک و ماليات بر هدایا اعمال مي­‌شود. اگرچه که در شرایط کنونی بیشترین تمرکز نهادهای خیریه در کشورهای اروپایی‌ است، دارایی این موسسات در کشور آمریکا، بیش از سایر کشورهای پیشرفته دنیا است. در سال 2018، میزان دارایی موسسات خیریه در امریکا، حدود 890 میلیارد دلار اعلام شده که این کشور را در رتبه اول ثروتمندترین موسسات خیریه در جهان قرار داده است. میزان قابل‌توجهی از دارایی موسسات خیره آمریکا، توسط کمک‌های مردمی و انسان‌دوستانه تأمین می‌شود و بخشی از آن را نیز، دولت در قالب کمک‌های مالی (با معافیت‌­های مالی) تأمین می‌کند.

- هلند:

تاریخچه بخش غیرانتفاعی در هلند، مانند بسیاری از کشورهای اروپایی غربی، به قرون وسطی برمی­‌گردد. ریشه نهادی بخش غیرانتفاعی توسط فعالیت­‌های خیرخواهانه کلیساها، گروه‌­ها و اتحادیه صنفی می‌­باشد. در دوره قبل از مدرن، انسان­‌دوستی عمدتاً یک موضوع مربوط به کلیسا‌ها و چندی از افراد ثروتمند بود. نقش دولت محلی در زمینه­‌های خیریه محدود بود. سازمان‌­های غیرانتفاعی پیش مدرن عمدتاً در راستای کمک به مستمندان، مراقبت‌­های بهداشتی، آموزش و پرورش و اغلب در همین حوزه‌­ها فعالیت می­‌کردند. 

انجمن بین‌­المللی سازمان­‌های جمع‌­آوری­‌کننده کمک مالی در سال 1958 به عنوان یک انجمن بین‌­المللی از سازمان­‌های نظارت‌­کننده بر سازمان‌های خیریه هلند تأسیس شد که یکی از نهادهای تسهیل‌­گر در حوزه وقف و امور خیریه این کشور است.این انجمن دارای استانداردها و دستورالعمل­‌هایی است که سازمان‌­های خیریه که توسط اعضای این انجمن نظارت می­‌شوند، موظف به پیروی از دستورالعمل‌­های داده شده هستند. در سال 2013 حدود 5/4 میلیارد یورو برای اهداف خیرخواهانه در سازمان­‌های خیریه کشور هلند اختصاص داده شده است. این روند رشد مساعدی را داشته ، به طوری که در سال 2018، میزان دارایی نهاد‌های بشردوستانه در این کشور حدود 108 میلیارد دلار اعلام شده است. بر این اساس، هرچند دارایی موسسات بشردوستانه هلند، اختلاف بسیاری با دارایی موسسات خیریه در آمریکا دارد، اما پس از آن در جایگاه دوم قرار گرفته است.

- آلمان:

در کشور آلمان، خیریه به صورت قانونی تعریف نشده است و تنها با توجه به قوانین مالیاتی قابل تمایز است. مفهوم خیریه در بخشی با عنوان "اهداف ممتاز مالیاتی" در قانون عمومی در 18 پاراگراف بیان شده است. از جمله وجوه تمایز سازمان‌­های خیریه و سازمان‌­های غیرانتفاعی غیرخیریه، امکان صدور رسید کسر مالیات برای اهداکنندگان است که انگیزه خیرین برای کمک به این سازمان­ها را افزایش می­‌دهد. در قانون عمومی، کسر مالیات برای افراد نیکوکاری که در زمینه­‌های "پژوهش، هنر و مساعدت به افراد نیازمند" کمک می­‌کنند، معادل حداکثر 10 درصد از درآمد مشمول مالیات آن­‌ها و برای افرادی که در سایر زمینه­‌ها کمک می‌­کنند، معادل پنج درصد منظور شده است و طی دهه­‌های اخیر، سه شکل حقوقی انجمن، بنیاد و شرکت با مسئولیت محدود، در مورد سازمان­‌های غیرانتفاعی و خیریه­‌ها در کشور آلمان قابل ثبت است.

 انجمن‌­های ثبت شده غیرانتفاعی بیشترین شکل نهادهای فعال مدنی را تشکیل می­‌دهند. نهادهای خیریه بزرگ‌تر معمولاً به شکل بنیاد یا شرکت‌های با مسئولیت محدود در این کشور وجود دارند. سنت کمک‌­های خیرخواهانه و بشر دوستانه از دیرباز در آلمان وجود داشته است. امروزه، در این کشور تأمین مالی نیروهای اصلی اقتصادی و بخش قابل توجهی از زندگی اجتماعی و بهبود آن بر عهده سازمان‌های خیریه است. 

بر اساس آمار "موسسه مرکزی آلمان برای مسائل اجتماعی" امروزه حدود 19 هزار بنیاد، 20 هزار شرکت خیریه و 600 هزار انجمن در آلمان وجود دارد و به همین علت این کشور را در اقصی­‌نقاط دنیا به عنوان "سرزمین انجمن­‌های خیریه" می­‌شناسند. براساس آمار موجود در سال 2010 حدود بیش از 478/1 میلیارد یورو برای سازمان­‌ها و انجمن­‌های خیریه در کشور آلمان تخصیص یافته است. 

این میزان در سال 2018 به حدود 2/92 میلیارد دلار افزایش یافته است که نشان از توجه و اهمیت ویژه به نهادهای خیریه در این کشور توسط مسئولان و عموم مردم است. از این میزان، بیشترین سهم آن در حدود 8/49 درصد برای فعالیت‌­های اجتماعی (کاهش فقر، افزایش رفاه اجتماعی، افزایش امنیت و ...) تخصیص یافته است، حفظ محیط­زیست با بیش از 32 درصد بخش دیگری از هزینه‌­های مربوط به امور خیریه را به خود اختصاص داده است، بخش­‌های هنر و فرهنگ، آموزش و پژوهش نیز بخش دیگری از سرمایه­‌گذاری‌­های امور خیریه (در حدود 18 درصد) را در این کشور دارا می‌باشند.

بیشتر بخوانید :

آشنایی با روز جهانی خیریه

- سوئیس:

هیچ مفهوم قانونی از خیریه، تحت قانون در کشور سوئیس وجود ندارد و خیریه طبق قانون مالیات به صورت عام­‌المنفعه تعریف می‌­شود. هم‌چنین، منابع اصلی قانون سوئیس در ارتباط با بنیاد و انجمن‌ها در قانون مدنی است. سازمان‌­ها و انجمن‌­های خیریه نقش مهمی در سوئیس بازی می­‌کنند و حامل بخش انسان­‌دوستانه در این کشور می‌­باشند.در سوئیس، سازمان‌­های خیریه در قرون وسطی پدید آمده است. در این کشور، سازمان‌­های خیریه اساسأ ریشه در دین مسیحیت دارند و به ویژه در ایجاد و پشتیبانی از بیمارستان‌­ها و یتیم­‌خانه­‌ها فعالیت­‌های چشم‌گیری دارند 

در سال 2013 حدود 76 هزار انجمن و 12 هزار بنیاد عام‌­المنفعه در کشور سوئیس وجود داشته­‌اند که با اهداف انسان­‌دوستانه، حفظ محیط‌زیست و حمایت از حیوانات فعالیت داشته‌­اند. در سال 2018 تعداد انجمن‌­های خیریه در این کشور به بیش از 80 هزار انجمن و 14 هزار موسسه عام‌­المنفعه افزایش یافته است.
اگرچه که سوئیس، یکی از کشورهای ثروتمند در جهان شناخته می‌شود، اما طبق آمارهای اعلام شده، حدود 6/6 درصد از جمعیت این کشور، زیر خط فقر زندگی می‌کنند. بر اساس آمار موسسه لندمارک، درآمد موسسات خیریه کشور سوئیس در سال 2018، حدود 8/87 میلیارد دلار اعلام شده است. از این رو، در فهرست دارایی‌های نهادهای بشردوستانه در جهان، سوئیس در جایگاه چهارم قرار گرفته است.

- انگلستان:

تاريخ استثناء كردن امور خيريه از نظام عمومي ماليات­‌ها در انگلستان بـه دوره اليزابـت اول در سال 1601 برمي‌­گردد. تا سال 2000 تخفيف مالياتي بر اسناد كمك­‌هاي خيريه اصلي­‌ترين مكانيسم بوده است. در قوانين مالياتي فعلي انگلستان تخفيف‌­هاي مالياتي مختلفي بابت كمك­‌هاي خيريه براي خيرين در نظر گرفته شده است. اين قوانين مالياتي، تخفيف مالياتي بابت كمك‌هاي خيريه را از طریق ماليات بـر درآمـد، ماليات بر عايدات سرمايه و ماليات بر ارث ارائه مي­‌كنند. در این کشور يكي از كسورات مالياتي مربوط به امور خيريه است. 

مردم به دو روش كمك به صورت هديه و روش ليست دستمزد مي­‌توانند به سازمان‌­هاي خيريه معاف از ماليات پول بپردازند. قانون ضد اجتناب در انگلستان از تاريخ 22 مارس 2006 وضع شد تا معافيت مالياتي سازمان­‌های خيريه در معاملات خاصي که خیرین دارند، به وجود آید. اين معاملات به فرد كمك­‌كننده امكان مي­‌دهد تا مقاديري از هداياي خود (به صورت نقدي و يا غير نقدي) را که از سازمان خيريه بيـرون می‌­آورند، نامحدود سازد. 

هر معامله‌اي كه مشمول اين قانون تلقي شود به عنوان مخارج غيرخيريه­‌اي سازمان خيريه لحاظ مي­‌شود. طبق گزارش ارائه شده در سال 2018، دارایی موسسات خیریه در بریتانیا حدود 2/84 میلیارد دلار اعلام شده است. این در حالی است که خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا و بحران‌های اقتصادی، گریبان نهادهای بشردوستانه را نیز گرفته است. دولت بریتانیا به بهانه مبارزه با مالیات‌گریزی ثروتمندان بریتانیایی از طریق موسسات خیریه، قصد دارد تا مالیات خیریه‌ها را افزایش دهد.

- کانادا:

ايده تشويق كمك­‌هاي خيريه از طريق انگيزه­‌هاي ماليات بر درآمد در كانادا در خلال جنگ جهاني اول پديدار شد. قانون ماليات بر درآمد كانادا در سال 1917 كسورات نامحدودي را براي كمك به صندوق‌ميهن­‌دوستي و صليب سرخ تصويب كرد. در سال 1930 اولين كسورات بابت كمك‌هاي داراي رسيد به عموم سازمان­‌هاي خيريه قانوني شد و تا 10 درصد درآمد خالص مشمول ماليات مقرر گرديد. 

منطق تصويب نظام كسورات عمومي در كانادا در خلال هجوم بحران بزرگ در دهه 1920 اين بود كه روشي را از طرف دولت براي ايجاد انگيزه در مردم براي كمك به سازمان­‌هاي خيريه خصوصي فراهم كند تا اين كه به ايفاء مسئوليت سنگين ايالت‌­ها بدون اين كه دولت مركزي درگير شود، كمك کند.
سال 1967 در نتيجه ايجاد يك سيستم مركزي ثبت سازمان­‌هاي خيريه با اين پيامد كه تنها كسورات شامل كمك به سازمان­‌هاي خيريه ثبت شده مي­‌شود، نقطه عطفي در قوانين مربوط بـه امور خیریه بود.

- فرانسه:

استفاده از انگيزه مالياتي نسبت به كمك­‌هاي خيريه در فرانسه از سال 1954 آغاز شده، اما به طور چشم‌­گيري در طول زمان اصلاح شده است. مكانيسم كسورات اوليه كه از درآمد مشـمول ماليات كسر مي‌­شود، در سال 1989 جاي خود را به يك اعتبار مالياتي غيرقابل بازپرداخت بـا نـرخ 40 درصد داد.
مفهوم غيرقابل بازپرداخت به اين معناست كه كسورات نمي­‌تواند از ميزان بدهي ماليات بـر درآمد خانوارهاي مشمول ماليات بيش‌تر باشد. همچنين، خانوارهاي غيرمشمول هرگز نمي‌­توانند از ايـن انگيزه مالياتي استفاده نمایند. 

از دهه 1980 دولت فرانسه راهبردهاي متفاوتي را براي افزايش انسان‌­دوستي خصوصي به كار بست. دولت پس از ساده­‌سازي قانون براي بنيادهاي خيريه خصوصي اصلاحات عمده­ای را جهت تغيير انگيزه‌­هاي مالياتي براي كمك‌­هاي خيريه انجام داد.
در فرانسه هم‌چنين هدايا تا سقف 20 درصد درآمد مشمول ماليات قابل كسر شدن هستند. به‌علاوه از سال 2003 اگر ميزان هدايا از سقف تجاوز كند، گزارش آن مي­‌تواند در پنج سال آينده پخش شود. از نكات قابل توجه ديگر اين است كه نرخ اعتبار مالياتي براي هداياي خاص مثلاً تهيه غذا يا وسايل آسايش افراد فقير به 75 درصد مي­‌رسد.

- ترکیه:

مطابق گزارش بانك جهاني درباره عدالت اجتماعي در تركيه، نوع­دوستي ريشـه عميق در عمل بـه سنت اسلامي آنان داشته و موجب تقويت وظيفه كمك به فقراء و ضـعف­‌هـاي جامعـه شده است. مردم تركيه بيشتر مايل هستند که به طـور مستقيم بـه فقراء كمك كنند تا سازمان­‌هاي مدني.
فقدان مكانيسم­هاي تشويق و تسهيل كمك­‌هاي نوع­‌دوستانه سازماني شده و فقدان انگيزه‌­هاي مالياتي از دلايل مهم اين امر است. امتيازات مالياتي جهت تخصیص به امور خیریه، به صورت كسورات مالياتي و محدود تا 5 درصد درآمد در کشور تركيه وجود دارد. 

البته تنها سازمان‌­هاي مدني ارائه­‌كننده خدمات عمومي مي‌­توانند براي خیرین كسورات ماليـاتي درخواست نمایند. دولت ترکیه به طور کامل نظارت و اداره اقسام مختلف اوقاف را بر عهده داشته و همه تحت "مدیریت اوقاف دولتی" یا " اداره کل اوقاف نخست‌­وزیری ترکیه" قرار دارند. در مورد اداره اوقاف ترکیه، این موارد قابل ملاحظه است. اوقاف از دولت عثمانی، به دولت جمهوری ترکیه، بعد از چندین تحول تاریخی منتقل گردیده است. براساس آخرین گزارشات موجود، دارایی­‌های موسسات خیریه در کشور ترکیه در سال 2018 بالغ بر 20 میلیارد دلار بوده است. 


- چین:

طبق بررسی‌های موسسه لندمارک، دارایی موسسات خیریه در کشورهایی چون فرانسه، اسپانیا و ترکیه در سال 2018 حدود 20 تا 30 میلیارد دلار اعلام شده است. موسسات و انجمن‌­های خیریه در چین نیز، با درآمدی معادل 2/14 میلیارد دلار، در آخر فهرست نهادهای بشردوستانه ثروتمند در جهان قرار دارند.
این در حالی است که با توجه به جمعیت چین، به‌نظر می‌رسد که دارایی و شمار موسسات مردم‌نهاد و انجمن‌های خیریه در این کشور بیشتر باشد. البته در بسیاری از گزارش‌ها گفته شده که کمک‌های خیریه در چین، به‌صورت قرضی در حال افزایش است.

 در طول چندسال گذشته در کشور چین، تعدادی از موسسات خیریه و موسسات اهدای بیت کوین مورد بررسی قرار گرفته‌­اند که شامل چندین سازمان مانند صلیب سرخ، نجات کودکان و بنیاد مرزهای الکترونیکی هستند. به طور کلی، بررسی­ها حاکی از آن است که متاسفانه کشورهای اسلامی علی­‌رغم ظرفیت بالای دینی و فرهنگی در این زمینه (خیریه) اقدامات قابل مقایسه‌ای با کشورهای پیشرفته و بزرگ دنیا نداشته‌­اند .

سازمان‌­های خیریه پیشرو در جهان و ایران

در مسیر مبارزه با فقر، افزایش رفاه اجتماعی، حفاظت از محیط­‌زیست و اجرای پروژه‌های عام‌المنفعه، دولت‌ها و سازمان‌های بین‌المللی به کمک سازمان‌های مردم‌نهاد یا سازمان‌های غیرانتفاعی که به دنبال سودآوری نیستند، فعالیت‌­های گسترده‌­ای را در سطح جهان انجام داده­اند. این سازمان‌ها اغلب فعالیت‌هایی توسعه‌ای و انسان‌دوستانه را در نقاط مختلف دنیا هدایت می‌کنند.

در ایران نیز، تعداد زیادی موسسه خیریه فعالیت دارند و خدمات بسیار با ارزشی را ارائه می­‌دهند. در اینجا چند مورد از برترین موسسه­‌های خیریه فعال در کشور معرفی می‌­گردند. 

- موسسه خیریه محک:

موسسه محک به عنوان یکی از برترین موسسات خیریه ایران شناخته می­‌شود که در زمینه حمایت از کودکان مبتلا به سرطان فعالیت دارد. این موسسه به قدری با ارزش می­‌باشد که یک برند ایرانی بسیار موفق نیز محسوب می­‌شود. ایده تأسیس این موسسه توسط بنیان­‌گذار آن”سعیده قدس” از ابتلای فرزندش به بیماری سرطان سرچشمه گرفته است. محک در میان دیگر موسسات خیریه ایران از جاه­‌طلبی بیش‌تری برخوردار است و در گسترش مهربانی و کارهای خیر موفق واقع شده است. این موسسه بر اساس آخرین آمار موجود، حامی بیش از 30 هزار کودک و نوزاد مبتلا به بیماری سرطان بوده است.

- انجمن ام اس ایران:

انجمن مولتیپل اسکلروز ایران که به عنوان انجمن ام اس ایران نیز شناخته می­‌شود، یک موسسه خیریه است که در زمینه یاری­‌رسانی و حمایت از بیماران ام اس فعالیت دارد. انجمن ام اس ایران در اسفند ماه 1378 فعالیت خود را رسماً آغاز کرده است و تاکنون به صورت پیوسته فعالیت خود را ادامه داده است. 

این انجمن به واسطه همکاری گروهی از پزشکان متخصص، بیماران و خانواده بیماران و تعدادی افراد خیرخواه به فعالیت خود ادامه می‌دهد. حاصل حمایت‌­های مردم و فعالیت این موسسه خیریه، شناسایی و تحت حمایت قرار گرفتن بیش از 20 هزار بیمار ام اس در کشور است.

- کانون فرهنگی آموزش (قلم چی):

این مجموعه که یکی از بزرگ‌ترین مراکز آموزشی ایران است در واقع یک بنیاد خیریه است که وقف عام مردم ایران شده است. این بنیاد توانسته است در سال های اخیر در مناطق زلزله زده و محروم کشور مانند هریس، سرپل ذهاب و... مدارس گوناگونی را با شرایط مناسب و امکانات عالی برای تحصیل دانش آموزان محروم احداث نماید. این مجموعه به عنوان یکی از خیریه‌­های مهم در ایران، اقدام به بورسیه دانش‌­آموزان محروم و با استعداد تحصیلی در مناطق محروم کشور در سطح گسترده می­‌کند.

- بنیاد برکت:

این نهاد یکی از موسسات رسمی و وابسته به ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) است. فعالیت این مجموعه خیریه در زمینه‌­های عمران، اشتغال­‌زایی و مبارزه با بیکاری بوده است. این مجموعه از آغاز فعالیت خود در سال 1386 توانسته است بیش از 40 شرکت و مجموعه کوچک و بزرگ را مورد حمایت قرار دهد. این مجموعه با هدف قراردادن عمران و اشتغال در مناطق روستایی و محروم کشور توانسته است تا خدمات گسترده­‌ای را در زمینه عمرانی، سلامت، بهداشت، آموزش، توسعه اقتصادی و اشتغال ارائه کند.

- سازمان بهزیستی ایران:

سازمان بهزیستی ایران یک نهاد رسمی است که خدمات گسترده‌­ای را به مددجویان و اقشار مختلف جامعه ارائه می‌­دهد. درمان و بازتوانی معتادان، نگه‌داری، حرفه آموزی و حمایت همه جانبه معلولین، خدمات اجتماعی و کارآفرینی برای زنان سرپرست خانوار، خدمات اجتماعی و مشاوره­ای به زنان و دختران آسیب­‌دیده، نگهداری و حمایت از مبتلایان به بیماری­‌های مزمن، نگهداری از کودکان بی‌­سرپرست و حمایت از آن­ها، خدمات مشاوره ژنتیکی و توان­بخشی و نگهداری از سالمندان در سطح گسترده از خدمات این سازمان است. 

اهم فعالیت­‌های موسسات خیریه در جهان

طی دهه‌­های اخیر فعالیت سازمان‌ و نهادهای بشردوستانه در سراسر جهان رشد قابل‌توجهی داشته است. توسعه فعالیت‌های حمایتی این سازمان‌ها، نشان از توسعه‌یافتگی و احساس مسئولیت اجتماعی شهروندان در جوامع مختلف دارد. براساس تحقیقات صورت گرفته، فعالیت برترین نهاد­ها و سازمان­‌های خیریه در جهان در زمینه‌های تحصیلی، محیط‌­زیست، امدادرسانی در بحران‌های طبیعی مانند زلزله، سیل، قحطی، آتش­‌سوزی و خشکسالی، رشد توسعه مردمی، کودک و خانواده، حفاظت از حیوانات، مسائل بهداشتی، هنر و فرهنگ است.

 افزون بر این، موسسات و نهادهای خیریه عمومی و خصوصی در اقصی نقاط دنیا در زمینه‌­هایی مانند بهداشت و درمان، عمرانی، توزیع و تأمین، نگهداری و سرپرستی، توان­‌یابی و بازپروری، خدمات آموزشی، پژوهشی و مشاوره‌­ای، امدادرسانی به فقرا و ایتام، حمایت از زنان سرپرست خانوار و کودکان بی‌سرپرست، سالمندان و معلولان ذهنی و جسمی، ایجاد و مدیریت بناهای تاریخی و ساختمان‌­های عمومی، ارتقاء جامعه با ارائه خدمات اجتماعی، دفاع از امنیت عمومی، حقوق مدنی و از بین بردن تعصبات و تبعیض نژادی فعالیت دارند. 

همان‌­گونه که فعالیت نهادهای خیریه در دهه­‌های اخیر نشان داده، در کنار افزایش تعداد این نهادها، گاهی موسسات قدیمی­‌تر حوزه فعالیت‌شان را گسترده‌تر نموده و به نهادهای خیریه بزرگ‌تری در سطح ملی و بین‌المللی تبدیل شده­اند. آمارها حاکی از آن است که بیشترین تعداد سازمان‌های خیریه خصوصی یا غیردولتی، به کشورهای توسعه‌یافته اختصاص دارند.

در برنامه توسعه پايدار ٢٠٣٠ كه سپتامبر ٢٠١٥ با حضور بزرگ‌­ترین موسسات و انجمن­‌های خیریه و بشردوستانه تصويب شد، سازمان ملل متحد دو موضوع اساسی را جهت توجه انجمن‌­ها و موسسات خیریه مدنظر قرار داد و به رسمیت شناخت. ابتدا حفظ و صیانت محیط‌­زیست طبیعی که طی دهه‌­های اخیر با رشد جمعیت جهانی و افزایش ظرفیت فعالیت­‌های بشر دست‌خوش تغییرات ناگواری قرار گرفته است و سپس، رسیدگی به وضعیت و شرایط زندگی افراد فقیر و ريشه­‌كن نمودن این پدیده منفی در تمام اشكال و ابعاد آن، از جمله فقر شديد که بزرگ­ترين چالش جهاني براي توسعه پايدار است.

انجمن­‌های خیریه در دنیا بازگو می­‌کند :

 افزایش سطح رفاه اجتماعی برای بشر، ایجاد جامع‌ه­ای صلح‌آمیز عاری از ترس و خشونت برای مردم و توسعه و تقویت روحیه هم‌بستگی و مشارکت همه­‌جانبه نهادهای خیریه در رفع مشکلات اساسی بشر از دیگر اهداف ارائه شده در این برنامه جهانی می‌­باشند. اجرا و تحقق اهداف مدنظر در برنامه توسعه پایدار خواستار يك روح قوي و هم‌بستگي جهاني است كه قبل از هر چیز بر نيازهاي فقيرترين و آسيب‌­پذيرترين افراد در سطح جوامع متمركز شده است. 

از سوی دیگر در این برنامه به نقش مهم بخش‌هاي خصوصي متنوع، از شركت­‌ها و تعاوني‌های كوچك گرفته تا کمپانی‌­های چند مليتي، سازمان­‌هاي جامعه مدني و همچنین سازمان‌هاي بزرگ بشردوستانه در اجراي برنامه جديد (حفظ و صیانت از محیط­‌زیست) تأکید شده است.

رنکینگ کشورهای پیش‌رو جهان بر اساس شاخص نیکوکاری

­ براساس یافته­‌های حاصل از نظرسنجی اخیر موسسه گالوپ در سال 2018 به طور متوسط از هر ۱۰ نفر بیش از چهار نفر در یکی از ماه‌های این سال به یکی از سه شکل زیر در فعالیت‌های نیکوکارانه شرکت کرده‌اند:

1- مبلغی پول را در اختیار یک مؤسسه خیریه قرار داده‌اند؛

 2- به طور منظم مقداری از وقت خود را صرف فعالیت در یک سازمان خیریه کرده‌اند؛ 

3- به افراد ناشناس و غریبه‌ای که به کمک نیاز داشته­اند، یاری رسانده‌اند.

بر این اساس، 2/2 میلیارد نفر از جمعیت جهان در سال 2018 به غریبه‌ای که نیازمند کمک بوده است، یاری رسانده‌اند. 4/1 میلیارد نفر به خیریه‌ها کمک مالی رسانده‌اند و حدود یک میلیارد نفر از جمعیت جهان نیز مقداری از وقت و انرژی خود را صرف فعالیت در یک سازمان مردم‌نهاد یا خیریه کرده‌اند . 

یکی از نکات قابل توجه نظرسنجی گالوپ، پایین‌ بودن مشارکت اجتماعی خیرخواهانه در کشوری اقتصادی مثل چین است؛ به گونه‌ای که مردمان این کشور با ۱۷ امتیاز از بین ۱۴۶ کشور رتبه ۱۴۴ را کسب کرده‌اند. کشورهای دیگری همچون فلسطین، یونان و یمن به ترتیب با رتبه‌های ۱۴۳، ۱۴۵ و ۱۴۶ در انتهای جدول رتبه‌بندی گالوپ قرار دارند و به نظر می‌رسد تحولات اقتصادی و سیاسی در این کشورها در کاهش توان مردم آن­‌ها برای فعالیت‌­های خیرخواهانه بی‌تأثیر نبوده است. جدول 3، امتیاز 20 شرکت پیشرو در زمینه امور خیریه را بر اساس شاخص نیکوکاری نشان می­‌دهد.

با استناد به سند آماری بنیاد بین‌المللی اهدا (CAF)، متأسفانه کشور ایران جزء کشورهای معرفی شده­ای است که نتوانسته جایگاه پیشین خود را در میان 20 کشور نیکوکار جهان حفظ نمایند. ایران از سال 2014 تا 2017 در لیست 20 کشور برتر جدول شاخص‌های نیکوکاری CAF قرار داشته است. این در حالی است که مطابق با گزارشات این موسسه، در سال 2018 به رتبه 29 ام جهانی تنزیل یافته است.

 

آخرین وضعیت کشور ایران در سه شاخص نیکوکاری به ترتیب زیر است:

61 درصد افراد به نیازمندان که نمی‌شناختند، کمک کرده‌اند، 53 درصد افراد به خیریه‌ها کمک مالی کرده‌اند و در نهایت 20 درصد افراد در کارهای داوطلبانه و عام‌المنفعه شرکت داشته‌اند.

هزینه­‌کرد برترین نهادهای خیریه جهان و توجه به مسأله مهم محیط­‌زیست

همان‌طور که؛ ملاحظه می­‌شود که هزینه‌های کل هر یک از موسسات خیریه مورد بررسی بالغ بر 500 میلیون دلار می‌­باشد و مجموع هزینه‌های آن‌ها رقمی در حدود 13 میلیارد دلار است. چنین امری به شدت بر اهمیت وجود یک سازمان جهت نظارت، کنترل و تدوین قوانین مربوط به خیریه‌ها تأکید می‌نماید. 

توجه به بحث حفاظت از محیط­‌زیست از طرف خیریه‌­ها در کنار فعالیت‌­های دیگر (تخصیص حدود 14/6 درصد هزینه‌­های سازمان­‌های خیریه) نکته حائز اهمیت دیگری است که طی سال­‌های اخیر محقق شده است. شکل 4 درصد سهم سازمان­‌ها و بنیادهای خیریه برتر جهان را در سال 2018 (آخرین آمار موجود) بازگو می­‌کند.

نتیجه­‌گیری کلی

بررسی وضعیت موسسات و نهادهای خیریه در کشورهای پیشرفته و توسعه یافته جهان حاکی از آن است که دولت‌­ها در این کشورها رویکرد‌های مختلفی را برای تحقق و راه‌­اندازی موسسات خیریه دنبال می­‌کنند. اما به طور کلی، فعالیت عمده موسسات و انجمن­‌های خیریه در کشورهای پیشرو، در جهت رفع مشکلات و مسائل اقتصادی و اجتماعی مردم است. کاهش میزان فقر و گرسنگی، افزایش رفاه اجتماعی، کمک به افراد کم درآمد و بی‌­بضاعت، حفظ و صیانت از محیط ­زیست، تأمین خدمات بهداشتی و درمانی برای گروه‌­های خاص جامعه، تحت پوشش قرار دادن کودکان دارای بیماری­‌های خاص و... از جمله مهم­‌ترین زمینه فعالیت موسسات و نهاد‌های خیریه در جهان به شمار می‌­روند.

 براساس آخرین آمار ارائه شده توسط موسسه CAF، در کشور‌های پیشرفته اروپا غربی و آمریکا شمالی، 23 الی 37 درصد از درآمد خیریه‌­ها جهت رفع مشکلات اقتصادی جوامع و 15 الی 22 درصد از این درآمد جهت رفع مسائل اجتماعی تخصیص می­‌یابد. افزون بر این، موسسات خیریه تأمین حدود ۷ الی ۱۴ درصد از هزینه­‌های بهداشتی و درمانی جوامع را بر دوش دارند. یک الی 6 درصد از هزینه­‌کرد موسسات خیریه در این کشور‌ها نیز جهت رفع مشکلات و مسائل زیست‌­محیطی پیش­روی جوامع (کاهش آلودگی­‌های آب و خاک، حفظ محیط­‌زیست، حمایت از حیوانات، تضمین آب و هوای پایدار و ...) تخصیص می­‌یابد. 

اگرچه که سهم مسائل و مشکلات زیست­‌محیطی از هزینه­‌کرد موسسات خیریه نسبت به مسائل دیگر کم‌تر می‌­باشد، اما این امر حکایت از آن دارد که طی سال­‌های اخیر توجه خاصی از سوی نهادهای خیریه به سمت و سوی بخش محیط‌ ­زیست و مرتفع شدن مسائل پیش­رو در این زمینه شده است.

این مطلب برداشت و خلاصه‌ای از مقاله "امپراطوری خیریه‌­های مردم‌­نهاد در ایران و جهان و زمینه­‌های فعالیت آن­‌ها" نوشته " محسن عبداله‌­زاده، ابوذر پرهیزکاری " است که در همایش خیرماندگار شرکت کرده‌ و در سیویلیکا منتشر شده است.