هر سال هشتم ماه می مصادف با 18 اردیبهشت مراسم گرامیداشت «روز جهانی صلیب سرخ و هلال احمر» برگزار می‌شود. این تاریخ منطبق با سالروز تولد هنری دونان (Henry Dunant) سوئیسی‌تبار از بنیانگذاران کمیته بین‌المللی صلیب سرخ و نخستین برنده جایزه صلح نوبل است.

روز جهانی صلیب سرخ و هلال احمر که نخستین بار در سال 1984 به این عنوان نامگذاری شد، روزی برای تقدیر از کارکنان و داوطلبان شاغل در این حوزه است که با از خودگذشتگی در تلاش برای کاهش درد و رنج انسان‌ها هستند.

تاریخچه روز جهانی صلیب سرخ و هلال احمر

ایده برگزاری روز صلیب سرخ بلافاصله بعد از پایان جنگ جهانی اول مطرح شد. این ایده در سال 1934 در پانزدهمین کنفرانس بین‌المللی صلیب سرخ که در توکیو برگزار شد، به تصویب رسید.

پس از جنگ جهانی دوم در سال 1964 پیشنهاد توکیو توسط اتحادیه انجمن‌های صلیب سرخ (LRCS) که در سال 1991 به فدراسیون بین‌المللی صلیب سرخ و هلال احمر (IFRC) تغییر نام داد، مورد مطالعه قرار گرفت.

روز جهانی صلیب سرخ برای نخستین بار در روز هشتم می سال 1948 جشن گرفته شد و در سال 1984 عنوان رسمی آن به «روز جهانی صلیب سرخ و هلال احمر» تغییر نام یافت.

برای مطالعه:

                        بهترین موسسات خیریه بین‌ المللی                         

اهداف و اقدامات نهضت صلیب سرخ

اهداف کلی نهضت صلیب سرخ را به طور کلی می‌توان تلاش برای تسکین آلام بشری، کوشش در جهت برقراری صلح و دوستی و حمایت از زندگی و سلامت انسان‌ها برشمرد.

فعالیت‌های این نهضت در زمان وقوع جنگ، مراقبت از قربانیان متأثر از درگیری‌های نظامی و در زمان صلح شامل کمک‌های اولیه، پیشگیری از حوادث، ایمنی آب، آموزش کمک‌های پرستاران و مادران، نگهداری از مراکز و کلینیک‌های پزشکی مادر و کودک، بانک خون و خدمات متعدد دیگر است.

«روز جهانی صلیب سرخ و هلال احمر» روزی برای تجلیل از رشادت‌ها و دستاوردهای داوطلبان و کارکنان صلیب سرخ در جهان است که طیف گسترده‌ای از خدمات را به آسیب‌پذیرترین افراد در همه زمینه‌ها ارائه می‌کنند، از پاسخگویی به نیازها در شرایط جنگ و بلایا گرفته تا ارائه کمک در مراکز شهری و شرایط سخت. امروزه از هر 65 نفر در جهان به طور میانگین یک نفر هر ساله از کمک‌های صلیب سرخ و هلال احمر بهره می‌برد. 

تیم‌های صلیب سرخ و هلال احمر نه تنها به شرایط اضطراری همچون زلزله، درگیری‌ها، بحران‌های مهاجرت و بیماری‌های همه‌گیر بهداشتی واکنش نشان می‌دهند، بلکه به محله‌ها کمک می‌کنند تا برای بلایای آینده آماده شوند و اطمینان حاصل کنند که کودکان واکسن‌های مورد نیاز برای سالم ماندن را دریافت می‌کنند.

این تیم‌ها کمک‌های خود را طبق هفت اصل اساسی « بشردوستی، بی‌غرضی، بی‌­طرفی، استقلال، خدمت داوطلبانه، یگانگی و جهان‌­شمولی» انجام می‌دهند.

این اصول هفتگانه چارچوب اخلاقی، عملیاتی و سازمانی نهضت بین المللی صلیب سرخ و هلال احمر را تشکیل می‌دهند. این اصول در بطن رویکرد این نهضت در کمک به افراد نیازمند در جریان مخاصمات مسلحانه، بلایای طبیعی و دیگر شرایط اضطراری قرار دارد. پایبندی به این اصول ماهیت بشردوستانه کار نهضت را تضمین نموده و به طیف گسترده فعالیت­‌هایی که در سراسر جهان انجام می‌­دهد انسجام می‌­بخشد.

فدراسیون بین‌المللی صلیب سرخ و هلال احمر بزرگ‌ترین تشکل کمک‌های بشردوستانه در جهان است که قبل، حین و بعد از بلایا و فوریت‌های بهداشتی برای رفع نیازها و بهبود زندگی افراد آسیب‌پذیر اقدام می‌کند.

این فدراسیون هم‌اکنون دارای 183 کشور عضو می‌باشد که شعبه مرکزی آن در «ژنو» قرار دارد، 16 دفتر منطقه‌ای و مجموعا 60 هیات نمایندگی کشوری از نقاط استراتژیک این فدراسیون محسوب می‌شوند و 4 واحد پشتیبانی اصلی آن در ابوظبی، بوداپست، نایروبی و پاناما کلیه فعالیت‌های مرتبط با هلال احمر را در سراسر جهان حمایت می‌کنند.

در کنار این فدراسیون، کمیته بین المللی صلیب سرخ (ICRC) نیز در تلاش است که حامی قربانیان درگیری مسلحانه و دیگر شرایط خشونت آمیز باشد.
این کمیته در شرایط اضطراری به سرعت وارد عمل شده، اقدامات خود برای کنترل شرایط و بهبود آن را آغاز کرده و همچنین به کشورها لزوم رعایت حقوق بین المللی بشر دوستانه و ادغام آن در قوانین داخلی را یادآوری می کند.

باهم بخوانیم:

معرفی ۹ خیریه برتر حامی کودکان پناهجو

نحوه گرامیداشت روز جهانی صلیب سرخ و هلال احمر

چند راه برای گرامیداشت روز جهانی صلیب سرخ و هلال احمر وجود دارد که عبارتند از:

ثبت نام داوطلبانه در سازمان هلال احمر؛

برای پیوستن به جامعه 97 میلیون نفری صلیب سرخ در سراسر جهان با تبدیل شدن به یک داوطلب رسمی هرگز دیر نیست.
طی دهه‌ها داوطلبان صلیب سرخ توانسته‌اند خود را به دلیل ارائه خدمات عالی به افراد نیازمند از دیگران متماز کنند. از طریق کارهای داوطلبانه تبدیل به فردی می‌شوید که پلی میان جامعه خود و صلیب سرخ ایجاد می‌کنید.

اهدای کمک‌های مالی؛

قوی‌ترین راه برای کمک به نیازمندان، اهدای پول است. کمک‌های پولی به دورترین نقاط می‌رسد و در تأمین کمک‌های اولیه، غذا و محصولات بهداشتی به داوطلبان میدانی صلیب سرخ کمک می‌کند.
در روز هشتم می مصادف با روز جهانی صلیب سرخ کمک‌های مالی خود را به صورت آنلاین یا حضوری به سازمان‌های محلی فعال در این حوزه تقدیم کنید.

بر اختلافات غلبه کنید؛

"هنری دوران" به ارائه خدمات صرفنظر از اختلافات و تفاوت‌ها اعتقاد داشت. اصل جدایی ناپذیر صلیب سرخ، حفظ بی طرفی و محافظت از سربازان مجروح است.
"دوران" معتقد بود که مردم، صرف نظر از اعمال خود مستحق تسکین آلام و دردهایشان هستند. در سالگرد تولد او متعهد شوید که با دشمنان خود به زمینه های مشترک می‌رسید و فرصتی را برای صلح ایجاد می‌کنید.