24 مهر، 16 اکتبر روز جهانی غذاست. سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) در سال 1979، این روز را بهعنوان روز جهانی غذا نامگذاری کرد. در کشورهای مختلف جهان، روز جهانی غذا هرساله در 16 اکتبر جشن گرفته میشود که توجهها را به گرسنگی جلب کنند تا اقدامات جهانی مناسب و مؤثری برای کسانی که از گرسنگی رنج میبرند صورت گیرد و بر لزوم تضمین رژیم غذایی سالم برای همه تأکید شود.
باورتان میشود هر سال 600 میلیون نفر راهی مراکز درمانی میشوند چون مواد غذایی آلوده مصرف کردهاند و حدود 420 هزار نفر از آنها به این دلیل جان خود را از دست میدهند؟! این بدان معناست که فقط بیش از هزار و 100 نفر در روز فقط بهدلیل آلودگی مواد غذایی جان خود را از دست میدهند. و آیا میدانید از حدود 8 میلیارد نفر جمعیت جهان، 820 میلیون نفر هر شب گرسنه به رختخواب میروند در حالی که یکسوم مواد غذایی تولیدشده در سراسر جهان هدر میرود.
روز جهانی غذا تلاشی بینالمللی است تا با افزایش آگاهی و جلب کردن توجه دولتمردان کاری بکنند که همۀ مردم جهان به غذای سالم و مفید دسترسی داشته باشند و این آمار کاهش یابد یا به حداقل برسد.
روز جهانی غذا در سال 2022 چطور برگزار میشود؟
هر سال، روز جهانی غذا بهطور مشترک توسط فائو و سازمانهای دیگری نظیر کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان (UNHCR)، آژانس پناهندگان سازمان ملل و برنامۀ جهانی غذا (WFP) برگزار میشود. روز جهانی غذا هر سال از منظری جدید به این مناسبت نگاه میکند و همراستا با موضوع اصلی، موضوعات جدیدی را مدنظر قرار میدهد. برای مثال، در سال 2014 موضوع کشاورزی خانوادگی، موضوعی بود که به آن توجه شد.
افزون بر این، این رویداد هر سال شعاری را برمیگزیند. شعار سال 2022 که سازمان خواربار و کشاوری ملل متحد آن را انتخاب کرده «غذای ایمن امروز برای فردایی سالم» است. این شعار تأکید میکند که تولید و مصرف غذای ایمن مزایای فوری و بلندمدتی برای مردم، کرۀ زمین و اقتصاد جهان دارد.
روز جهانی غذا همچنین میزبان یک مسابقۀ پوستر سالانه است که در سال 2022 به همۀ کودکان و نوجوانان در سراسر جهان فراخوان میدهد که:
اگر بین 5 تا 19 سال سن دارید، میخواهیم از تخیل خود استفاده کنید و پوستری از قهرمان غذای موردعلاقۀ خود طراحی و آماده کنید. جهان پر از قهرمانان غذایی است؛ از کشاورزان گرفته تا رانندگان، دستیاران فروشگاه، انبارهای مواد غذایی یا نمایندگان دولت و غیره که با وجود چالشهای مختلف، مانند همهگیری فعلی کووید-19، سخت کار میکنند تا مطمئن شوند که غذا از مزارع سر میز ما میآید.
چگونه روز جهانی غذا را با کودکان جشن بگیریم؟
روز جهانی غذا فرصتی عالی است تا فرزندانمان را تشویق کنیم به موضوع غذا و مصرف مسئولانۀ فکر کنند. آموزش همراه برنامههای مفرح یکی از بهترین شیوههای یاد دادن مفاهیم به کودکان است. کودکان باید با این موضوع را بدانند که غذا منبع کم و ارزشمندی است و عدهای از همنوعانشان در نقاط دیگر دنیا دچار گرسنگیاند و رعایت بعضی موارد میتوانند کمک کنند که گرسنگان دنیا رنج گرسنگی را کمتر حس کنند.
برای آموزش آنها، اولین قدم میتواند دربارۀ رویداد و هدف آن باشد. البته این آموزشها باید متناسب با سن آنها طراحی و ارائه شود. همراه بزرگداشت این روز و برگزاری جشن، باید با کودکان گفتوگو کرد که چه کارهایی میتوان انجام داد تا روز جهانی غذا را بیشتر به دیگران شناساند. اقدامات عملی نیز مفید است، برای مثال میتوان از آنها خواست که در خانه بهمدت یک ماه غذاهایی را که هدر میرود اندازهگیری کنند و ایدههایی بدهند که این میزان به حداقل برسد.
برنامۀ دیگر میتواند این باشد که بروشورهای آموزشی آماده کنند و روشهای جلوگیری از اسراف مواد غذایی را توضیح دهند. حتی میتوان بهترین بروشورها را به تعداد زیاد چاپ کرد و در اختیار دیگران قرار داد. هنگام اجرای این برنامهها میتوان کودکان را به این سمتوسو سوق داد که تغذیۀ سالمی داشته باشند. آموزش غیرمستقیم روشهای سالمخوری در بلندمدت بسیار اثرگذار خواهد بود.
دیدگاه خود را بنویسید