3 مارس، به عنوان روز جهانی شنوایی نامگذاری شد تا به ما یادآوری کند، کمی از هیاهوی جهان دور شویم و به جای آن به صدای طبیعت، جیک جیک پرندگان بیرون از خانه و... گوش دهیم. اگرچه منشأ حس شنوایی هنوز مشخص نیست، اما همه چیز به پرده گوش ما برمیگردد، عضوی از ساختار گوش که به ما کمک میکند، صدای اطراف را بشنویم و با دیگران صحبت کنیم.
فرض کنید جوانی در نزدیکی شما صدای ضبط صوتش را زیاد کرده باشد، قطعاً آزاردهنده است، اما به واسطه حس شنوایی، براحتی میتوانید به او تذکر دهید تا صدای ضبط را کمتر کند. در غیر اینصورت، چه اتفاقی میافتاد؟
بنابراین روز جهانی شنوایی بهترین زمان برای همدردی با کمشنوایان و یا ناشنوایان است؛ سعی کنید به محیطهای بدون سر و صدا پناه ببرید و یا حتی با یک گوشگیر کمی از هیاهوی دنیای اطرافتان فاصله بگیرید. این کار برای سلامتی گوش شما نیز مفید است.
قانون 60:60 نیز به همین موضوع اشاره دارد، از آنجایی که گوش دادن مرتب به موسیقی، به سلولهای درون گوش اجازهی استراحت نمیدهد. بنابراین هر ساعت به میزان ۱۰ دقیقه به هیچ چیز گوش ندهید. این قانون برای ایمنی و استفاده درست از هدفون و هندزفری است؛ به این معنا که "باید از ۶۰ درصد صدا برای هر ۶۰ دقیقه گوش دادن استفاده کنید تا خطری برای گوش نداشته باشد."
این قانون حتی در رابطه با کنسرتها نیز صادق است. معمولاً افراد رفتن به کنسرت راک بدون استفاده از گوشگیر را به رفتن با استفاده از گوشگیر ترجیح میدهند، اما باید بدانید که ساعتها شنیدن صدای موسیقی با دسیبل بالا؛ معادل گوش دادن به صدای آژیر آمبولانس در 100 دقیقه است.
پس باید به گوشتان استراحت دهید یا به اصطلاح سمزدایی کنید. برای سمزدایی گوشتان باید به آن 16 ساعت استراحت در سکوت مطلق را هدیه دهید تا پرده گوشتان کاملاً استراحت کند. روز جهانی شنوایی؛ فرصت مناسبی برای انجام این کار خواهد بود.
درباره روز جهانی شنوایی چه میدانید؟
روز جهانی شنوایی به ما یادآوری میکند تا درباره راههای مختلف محافظت از گوش خودتان و اعضای خانوادهمان زمان بگذاریم و مطالعه کنیم. این همان رسالت اصلی روز جهانی شنوایی است. در هر حال شنوایی از حواس حیاتی است و کارهای مختلفی میتواند از احتمال بروز کمشنوایی یا ناشنوایی جلوگیری کند.
برای مطالعه :
نشانهها و علائم مختلف وجود دارند که هشداری برای از دست دادن شنوایی باشد، اما با مطالعه و آگاهی از این علائم، به موقع اقدام میکنیم تا مشکلی به وجود نیاید، علائمی مانند:
- نیاز به تمرکز مضاعف برای شنیدن صحبتهای دیگران. این کار میتواند استرسزا یا خسته کننده باشد،
- تماشای تلویزیون و یا گوش دادن به موسیقی با صدای بلند،
- درخواست برای تکرار حرفهای گوینده،
- مشکل در شنیدن آنچه دیگران به وضوح بیان میکنند،
- درک نادرست از آنچه دیگران گفتهاند،
هر کدام از این علائم با اقدام به موقع، مشکلی به وجود نمیآورند، اما بهتر است راههای حافظت از شنوایی را هم بدانید تا هیچگاه خطری شما را تهدید نکند.
راهکارهایی برای حفاظت از شنوایی
برخی از این راهکارها شامل:
1.اقدامات ایمنی در محل کار را جدی بگیرید
اگر شغل شما به گونهای است که روزانه با صداهای بلند سر و کار دارید، بهتر است یکسری اقدامات ایمنی را جدی بگیرید؛ برای مثال گوشگیر یا هر نوع محافظی که میشناسید را استفاده کنید. این کار به شما اطمینان میدهد که برای مدت طولانی در معرض صداهای بلند نخواهید بود. پس سعی کنید از هر تجهیزاتی استفاده کنید تا صداهای اطراف را تا حد امکان کم کنید.
2. در همایش و یا مهمانیهای پر سر و صدا، مراقب شنوایی خود باشید
هنگامی که در یک رویداد شلوغ و پر سر و صدا، به عنوان نمونه، در یک رویداد ورزشی یا موسیقی شرکت میکنید، حتماً بعد از مراسم، باید حدود 18 ساعت به شنوایی خود زمان دهید تا پس از آن شرایط، بهبود پیدا کند. همچنین میبایست سعیتان را بکنید که هر 15 دقیقه یکبار از این سر و صداها دور شوید. به هیچ عنوان کنار بلندگوها قرار نگیرید و فاصله خودتان را از آن زیاد کنید.
3. از صداهای بلند دوری کنید
بهترین کار برای محفاظت از شنواییتان دوری از سر و صدا است. زمانی که برای مدت طولانی در معرض سر و صدا هستید، اگر بعد از آن صدای زنگ در گوشتان شنیده شود؛ یعنی صدا به اندازهای بلند بوده است که بتواند به گوش شما صدمه بزند. در نتیجه حتی اگر افرادی در فاصله کم با شما صحبت کنند، متوجه آنچه میگویند، نخواهید شد، پس باید از آنها بخواهید تا بلندتر با شما صحبت کنند.
تاریخچه روز جهانی شنوایی
طبق آمار حدود 50 درصد از ناشنواییها یا کمشنواییها قابل پیشگیری است. این دقیقاً همان دلیلی است که روز جهانی شنوایی به وجود آمده است. برای آشنایی بهتر با روز جهانی شنوایی، میتوان به سراغ شناختِ محصولاتی که اختراع شدند تا شنوایی افراد را محافطت کنند، برویم.
اختراع محصولات برای محافظت از شنوایی به نیازهای نظامی برمیگردد، اما به طور کلی از زمان یونان باستان اشارههایی به کاهش شنوایی و از دست دادن آن شده است. در حقیقت گفته میشود که در یونان باستان مردم از کسانی که مبتلا به کمشنوایی یا ناشنوایی بودند، گریزان بودند. ارسطو آنها را بربرها (bar-bar) مینامید؛ چرا که قادر به صحبت کردن به زبان یونانی نبودند.
در ادامه، در سال 1864، گوش پاککن اختراع و ثبت شد. بعد از آن، در سال 1884، canal capsها اختراع شدند. این وسیله نوکهای انعطافپذیری دارد که مانند یک کلاهک، مجرای گوش را مسدود میکند. آنها به داخل مجرای گوش راه پیدا نمیکنند، فقط دهانه گوش را میبندند. بنابراین، آنها به اندازه گوشگیر یا گوشبند از شما محافظت نمیکنند. این وسیله برای موقعیتهایی ایدهآل است که در آن محافظت از شنوایی باید دائمی باشد.
در سال 1884 هدف از این اختراع، محافظت از گوش و شنوایی ملوانان و سربازان بود. در سال 1905 نیز تلاشهایی برای کاهش سر و صدای تیراندازی با اختراع دستگاههای مکانیکی صورت گرفت.
بیشتر بخوانید :
نتیجه این تلاشها اختراع گوشگیر مالوک ارمسترانگ (Mallock-Armstrong) در جنگ جهانی دوم بود. در سال 1914 گوشگیرهای یکبار مصرف نیز اختراع و عرضه شدند. V-51R در طول جنگ جهانی دوم توسعه پیدا کرد. این گوشگیرها همانند زبانههایی چرمی بودند که پشت گوش قرار میگرفتند.
در حالی که با گذر زمان و تولید یا اختراع وسایلی مانند موتورهای جت و هواپیما که پر سر و صداتر بودند، مردم متوجه شدند که محافظهای موثرتری نیاز است. این شد که گوشگیرهای جدیدتری تولید شدند. البته در ابتدا بالشتکهای گوشگیرها، فشار زیادی به سر وارد میکردند که خود مشکل آفرین بود، اما این مشکل در سال 1954 با اختراع بالشتکهای پرشده با مایع حل شد.
از آن زمان، پیشرفتهای زیادی در جهان در زمینه ایجاد تجهیزاتی بهتر برای محافظت از شنوایی انجام شد. این پیشرفت در جهت پذیرش و راحتی ادامه داشت. در اواخر دهه 50، سمعکهای عینکی تولید شد که چندان کارآمد نبودند. سپس در دهه 70، ما شاهد استفاده از دوشاخههای فوم سازگار بودیم. در دهه 80 نیز سیستمهای الکتریکی غیرخطی در گوشگیرها به کار گرفته شد.
چطور روز جهانی شنوایی را جشن بگیریم؟
برای برپاداشتن روز نجات شنوایی کارهای مختلفی را میتوان انجام داد. برخی از این کارها مانند:
1. اطلاعات خودمان را درباره ناشنوایی افزایش دهیم
یکی از این کارها این است که زمان بگذاریم تا اطلاعات خودمان را درباره ناشنوایی و چیزهایی که باعث آسیب گوش میشوند را بیشتر کنیم. بسیاری از مردم نمیدانند که با رفتارهایشان به شنواییشان آسیب میزنند. برای همین اهمیت دارد که زمان بگذارید و اطلاعات خودتان را درباره چیزهایی که در درازمدت باعث ناشنوایی میشود، را افزایش دهیم.
2. اطلاعرسانی کنید
شما میتوانید بخشی از اطلاعات بدست آمده را به گوش دیگران برسانید و به آنها نیز آموزش دهید. این یک ایده عالی است. افزایش آگاهی دیگران در مورد عواملی که شنوایی ما را تهدید میکند، یکی از بهترین اقدامات است.
از این گذشته، شما با این اطلاعات میتوانید به افرادی دسترسی پیدا کنید و ممکن است به آنها کمک کنید تا خود از را کاهش شنوایی نجات دهند. در این روز مقالات، اینفوگرافیکها و انواع محتوای قابل اشتراکگذاری، منتشر خواهد شد؛ پس ایده خوبی است که بخشی از این اطلاعات را با دوستان، خانواده و فالورهای خود به اشتراک بگذارید.
3. برای شرکت در امور خیر، به موسسات خیریه ناشنوایان یا کمشنوایان مراجعه کنید
علاوه بر این، یکی دیگر از راههای بر بزرگداشت روز شنوایی؛ این است که برای شرکت در امور خیر، میتوانید موسسات و سازمانهایی که برای افراد ناشنوا یا کمشنوا فعالیت دارند را انتخاب کنید. تعداد زیادی از موسسات خیریه و سازمانهای کم شنوایی در سراسر جهان وجود دارند که حداکثر تلاش خود را برای کمک به افرادی که کمشنوا هستند، انجام میدهند.
شما میتوانید موسسات خیریه متفاوت را بررسی کنید و به آنها کمک کنید. راههای زیادی برای کمک به موسسات خیریه وجود دارد؛ مانند:
- اهدای پول،
- انتشار اطلاعات،
- انجام کارهای داوطلبانه،
- وقت گذاشتن در جهت دستیابی سریعتر موسسات به اهدافشان
4. برای موسسات خیریه ناشنوایان یا کمشنوایان، کمکهای مالی جمعآوری کنید
ممکن است تصمیم بگیرید که برای یک موسسه خیریه پول جمعآوری نمایید. برای تأمین سرمایه، شما فقط باید به چیزی فکر کنید که افراد زیادی را جذب خود بکند؛ مانند پختن غذا و شیرینی، اجرای برنامههای کمدی و... . شما میتوانید تعداد زیادی از افراد جامعه را گرد هم آورید و مبلغی جمع کنید و آگاهی افراد را هم افزایش دهید.
پس یکی دیگر از راههای گرامیداشت روز جهانی شنوایی، جمع آوری کمکهای مالی؛ فروش کالا و اهداء درآمد یا درصدی از سود، به یک موسسه خیریه کمشنوایی است. به عنوان نمونه، ممکن است تصمیم بگیرید که سود حاصل از فروش گوشگیرهایتان را به یک موسسه خیریه اهدا نمایید.
منبع: وبسایت daysoftheyear
دیدگاه خود را بنویسید