امروزه بهسختی میتوان فردی را در جامعه یافت که به هر طریق ممکن، چه مستقیم و چه غیرمستقیم، تحت تأثیر سرطان قرار نگرفته باشد.
در نتیجه روزی در تقویم بینالمللی بهعنوان «روز جهانی سرطان» (World Cancer Day) نامگذاری شده است تا به افرادی که در حال مبارزه با سرطان هستند و کسانی که جان خود را بر اثر این بیماری خوفناک از دست دادهاند، ادای احترام شود.
هدف از گرامیداشت روز جهانی سرطان
هدف از گرامیداشت این روز بینظیر، کمک به آشنایی بیشتر مردم با مقوله سرطان و ترغیب آنها به انجام اقدامات لازم است تا روزی فرا برسد که بیشتر افراد جامعه از سرطان مصون بمانند.
گرچه انواع مختلفی از سرطان وجود دارد، اما این بیماری اغلب زمانی بروز میکند که جهشهای سلولی به رشد تومورها منجر میشود. در صورت عدم درمان، رشد سلولهای سرطانی گسترش پیدا کرده و سایر قسمتهای بدن را دچار عفونت میکند.
جای انکار نیست که سرطان یک معضل بهداشتی بسیار جدی، شایع و دومین علت اصلی مرگ و میر پس از بیماریهای قلبی عروقی در سراسر دنیاست که بهویژه بر جوامع و کشورهای محروم از لحاظ اقتصادی و اجتماعی تأثیر میگذارد.
با این حال مناسبتهایی چون «روز جهانی سرطان» به ما یادآوری میکند که پیشرفت در حوزه تحقیقات، پیشگیری، تشخیص و درمان به موقع، مایهی امیدواری خواهد بود.
راهکارهای پیشگیری از سرطان
بیش از یک سوم موارد ابتلا به سرطان قابل پیشگیری هستند و یک سوم دیگر نیز به شرط آنکه به موقع تشخیص داده و به طرز مؤثر درمان شوند، قابل علاج خواهند بود.
در حالی که برخی عوامل خطر نظیر سن و ژنتیک از کنترل ما خارج است، اما بد نیست بدانید که بسیاری از رفتارها و شیوه زندگی ما میتواند خطر ابتلا به سرطان را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.
ترک سیگار، کاهش مصرف الکل، استفاده کافی از کرم ضدآفتاب و تحرک از جمله رفتارهایی است که میتوانیم برای حفظ سلامت خود به کار گیریم.
اما زمانی که کار به درمان بکشد نیز پیشرفتهای علم پزشکی کمک فزایندهای به نجات جان انسانها کرده است. واکسنهایی چون واکسن «ویروس پاپیلومای انسانی» (HPV) به محافظت از افراد در برابر انواع خاص سرطان کمک میکند و در عین حال راههای مختلف درمانی از جمله جراحی، رادیوتراپی و شیمیدرمانی نیز در دسترس است.
به همین دلیل حمایت از تحقیقات و مراقبتهای جهانی در خصوص سرطان برای کمک به غلبه بر این بیماری بسیار حائز اهمیت است.
تاریخچه روز جهانی سرطان
روز جهانی سرطان که توسط «اتحادیه کنترل بینالمللی سرطان» (UICC) بنیانگذاری شده، یک مناسبت تقریباً جدید با هدف آگاهیبخشی درباره این بیماری دیرینه در عصر حاضر است.
این روز برای اولینبار در سال 2000 میلادی در اجلاس جهانی مبارزه با سرطان در پاریس نامگذاری شد و به طور رسمی از طریق «منشور پاریس» (Charter of Paris) به تصویب رسید.
این منشور با اهداف زیادی از جمله ترویج تحقیقات در مورد پیشگیری و درمان سرطان و همچنین افزایش آگاهی و ایجاد تغییر در ارائه خدمات به بیماران شکل گرفته است.
بنیانگذاران آن میدانستند که افزایش آگاهی و اطلاعات، جامعه جهانی را برای کمک به مبارزه با سرطان بسیج میکند؛ بنابراین با توجه به این منشور، روز جهانی سرطان شکل گرفت.
این رویداد تمرکز ویژهای بر قدرت اقدام جمعی و همچنین لزوم اطمینان از دسترسی برابر به مراقبتهای بهداشتی از جمله تشخیص و درمان دارد. گرچه احساس درماندگی در مواجهه با سرطان قابل درک است، اما روز جهانی سرطان به اقدامات مثبت پرداخته و در نتیجه روزی الهامبخش و امیدآفرین محسوب میشود.
با تبدیل روز جهانی سرطان به یک رویداد سالانه، امید میرفت که منشور پاریس در ذهن و قلب مردم در هر نقطهای از دنیا باقی بماند. تا زمانی که فقط یک نفر برای جشن گرفتن این روز وجود داشته باشد، اهداف و ایدههای منشور هرگز از بین نخواهند رفت.
برای مطالعه :
روز جهانی سرطان را چگونه گرامی بداریم؟
روز جهانی سرطان در سراسر جهان توسط نهادهای مختلف از سازمان ملل متحد (United Nations) و دولتها و کشورهای مختلف جشن گرفته میشود.
بسیاری از شهرها نیز با چراغانی کردن اماکن و نقاط مشهور به رنگهای روز جهانی سرطان - نارنجی و آبی - این مناسبت را گرامی میدارند.
شما چه کاری میتوانید برای بزرگداشت این روز انجام دهید؟
شما میتوانید با افزایش آگاهی خود و اطرافیانتان، روز جهانی سرطان را گرامی بدارید. روز جهانی سرطان هر ساله با برپایی پویش اختصاصی خود مردم را به مشارکت در این جشن دعوت میکند.
در گذشته پویشهایی چون «ما میتوانیم. من میتوانم» با هدف آگاهیبخشی و تحقیق و اطلاعرسانی و همچنین پویش «طرد باورهای غلط» برای مقابله با اطلاعات نادرست پیرامون این بیماری اجرا شد.
با جستجوی روز جهانی سرطان در اینترنت میتوانید اطلاعات بیشتری در این باره کسب کنید و به جواب سؤالات خود برسید. جوامع مبتلا به سرطان در بسیاری از کشورها به منابع بسیاری دسترسی دارند.
گفتگو و کمک به رفع اضطراب
یکی از اهداف اصلی روز جهانی سرطان، کمک به رفع اضطراب و نگرانی در خصوص این بیماری است. گفتگو با دیگران درباره سرطان و بیان تجربیات شخصی میتواند به کاهش ترس و پریشانی و ایجاد حس وحدت و همدلی کمک کند.
ایجاد انجمنهای آنلاین و حضوری
در عین حال میتوانید گروههای بحث و تبادل نظر مانند انجمنهای آنلاین را پیدا کنید یا بهسادگی وقت خود را به گفتگو با دوستان و خانواده اختصاص دهید.
شاید هم دوست داشته باشید برای بزرگداشت این مناسبت به یک مؤسسه خیریه یا سازمان مقابله با سرطان کمک کنید و اگر به جامعه خود نگاهی بیندازید، مطمئناً فعالیتهای زیادی را خواهید یافت که میتوانید برای کمک به جمعآوری کمکهای مالی جهت تحقیق، آموزش و مراقبت در آنها مشارکت کنید.
بیشتر بخوانید:
رویدادهایی برای کمک مالی به درمان سرطان
در حقیقت رویدادهای زیادی نه فقط در این روز خاص بلکه در طول سال برپا میشود که امکان شرکت در آنها را دارا هستید.
فعالیتهای رایج در زمینه جمعآوری کمکهای مالی شامل فروش کیک، مسابقات دو تحت اسپانسر و چالشهای فردی از جمله رویدادهایی است که برای جمعآوری پول جهت این هدف شایسته انجام میشوند.
آیا شما در موقعیتی هستید که رویدادی را در مدرسه یا سازمان برپا کنید؟ و حتی بهتر از آن در وبسایت روز جهانی سرطان با مردم تماس بگیرید.
در آنجا پوسترها و اطلاعات تماس با سازمانهایی که میتوانید به آنها کمک کنید را پیدا خواهید کرد. حتی برای فعالیتهایی که میتوانید با گروهتان انجام دهد نیز ایدههایی وجود دارد.
بنابراین، چه به احترام فردی که دوستش دارید و چه برای نبرد شخصیتان، زمان آن رسیده است که قدم به سمت روزی بردارید که سرطان دیگر یک بیماری رایج نباشد و حتی به گذشتهها پیوسته باشد. پس سهم خود را ایفا کنید و با گرامیداشت روز جهانی سرطان به این مبارزه بپیوندید!
منبع: وبسایت daysoftheyear
دیدگاه خود را بنویسید